O Firmie

_IGP0445_1

Nazywam się Barbara Rusiecka-Górniak.

Moja życiowa pasja i potrzeba serca zaowocowały utworzeniem ekologicznej plantacji czarnej maliny. Czarna malina oczarowała mnie swoimi niesamowitymi właściwościami. Moim dążeniem było uzyskanie „eliksiru”, a następnie maliny suszonej i liofilizowanej.

Owoce czarnej maliny stanowią najbogatsze źródło naturalnych antyoksydantów. Zawierają antocyjany, pochodne kwasu elagowego (elagotaniny) ponadto witaminy C i E oraz miedź i żelazo.

Szczególne znaczenie owoc ten odgrywa w prewencji zmian nowotworowych przełyku, żołądka , jelita grubego i jamy ustnej. Badania potwierdziły hamowanie proliferacji komórek nowotworowych i wpływ na apoptozę nie powodując zmian w komórkach prawidłowych. Badania in vitro wykazały również hamujący wpływ owocu na wzrost liniiHL-60(białaczka).

Elagotaniny występujące w malinach mają działanie przeciwbakteryjne. Wysoki poziom witaminy C wpływa pozytywnie na układ immunologiczny zatem jest nieoceniony przy budowie układu odpornościowego u dzieci i dorosłych.

Mgr Farmacji Barbara Rusiecka-Górniak

(Wykorzystano informacje z artykułu Katedry Farmakognozji przy UM w Gdańsku)